אחד ה"טרנדים" הלוהטים ביותר בעולם הדיאטות בשנים האחרונות הינו שילוב של מתכונים בריאים לא רק בתקופות של "הורדה במשקל" אלא גם כעניין שבשגרה. למשל, מתכונים ללא גלוטן או מתכונים דלי קלוריות המורכבים ממאכלים מזינים
ניתן לראות בשנים האחרונות עלייה הדרגתית ומשמעותית במודעות בקרב הציבור באשר למחלת הצליאק ומשמעותה של תזונה ללא גלוטן. כפועל יוצא מכך, יותר ויותר ספרי בישול ללא גלוטן מוצאים את דרכם למדפי חנויות הספרים בארץ ובעולם. כמו כן, גם אתרי אינטרנט רבים מעניקים מידע מקיף ורחב אודות מתכונים ללא גלוטן.
מרשמים אלה, הנחשבים מתכונים בריאים באופן כללי (גם עבור אנשים שאינם לוקים בצליאק), תופסים מקום של כבוד באתרי בישול למיניהם. יתרה מכך, ישנם כיום גם אתרי אינטרנט ספציפיים וממוקדים אשר כל כולם עיסוק בתזונה ללא גלוטן על תצורותיו השונות.
כפי שצוין לעיל, גם אנשים שאינם רגישים לגלוטן ו/או סובלים מצליאק, יכולים ליהנות ולהרוויח ממתכוני בישול ללא גלוטן. דיאטה נטולת גלוטן מצאה לעצמה מקום של כבוד בעולם הקולינאריה ולא בכדי. תזונאים ומומחים בתחום טוענים לא אחת כי הפופולאריות של מתכונים אלה מצויה בכך שמדובר בדרך כלל גם בתזונה בריאה ומרזה.
על מנת להתחקות אודות מקור העניין, עלינו להבין ראשית מהו הגלוטן (ומדוע מתכונים ללא גלוטן הינם כה פופולאריים). גלוטן הינו למעשה חלבון המצוי בארבעה דגנים – שיפון, חיטה, שעורה ושיבולת שועל. הגלוטן מהווה כ-90% מהחלבון בחיטה והיות והוא איננו מתמוסס במים הוא למעשה מחבר יחדיו את מרכיבי הקמח (ובכך מאפשר יצירת בצק). מתכונים ללא גלוטן הינם מתכונים בריאים שאינם כוללים בפסטות, לחמניות, לחמים, מאפים (בורקס, פיצה), רוטב סויה, עוגיות, בירה, נקניקיות ומוצרים המכילים פרורי לחם. ניתן כבר במבט ראשוני להבחין שמדובר בשורה של מאכלים שאינם בדיוק "פרטי חובה בדיאטה בריאה, מזינה ובלתי משמינה" (וזאת בלשון המעטה). דהיינו, מתכונים ללא גלוטן משתלבים באופן מושלם עם שמירה נכונה על המשקל. גם אושיות הוליוודיות מפורסמות, כראקל וולש וגווינת' פאלטרו, התמכרו זה מכבר לתזונה של מתכונים בריאים שאינם כוללים גלוטן. מדובר ממש באחד הטרנדים הלוהטים ביותר בתקופה האחרונה.
גם לילדים
מתכונים לילדים מורכבים לא אחת ממוצרים בסיסיים ופשוטים ביותר. פעמים רבות, מתכונים לילדים אינם מתכונים בריאים וזאת בלשון המעטה. אחת הדאגות העיקריות המעסיקות הורים בימינו הינה תזונת ילדים. יותר ויותר הורים מבינים כי שמירה על תזונה בריאה, וחינוך להרגלי אכילה נכונים, יכולים למנוע תופעות בלתי רצויות כגון עודף סוכר, השמנת יתר, בעיות במערכת העיכול ועוד. מתכונים לילדים ללא גלוטן, ושמירה על תזונה בריאה ונכונה, הפכו בתקופה האחרונה לאחים שהופרדו בלידתם. הורים רבים מקפידים על מתכונים לילדים ללא גלוטן אצל ילדיהם, וזאת גם במקרים בהם הקטנטנים אינם סובלים מרגישות כלשהי. מיותר לציין כי כאשר מדובר בילדים הלוקים בצליאק, מתכונים ללא גלוטן הינם שגרה יומיומית. יודגש כי אין זו טרגדיה או משימה בלתי אפשרית.
לא רק שהמודעות בדבר הרגישות לגלוטן צוברת תאוצה של ממש בתקופה האחרונה, אלא (כפי שציינו קודם לכן) מדובר בטרנד של ממש. מדפי הסופרמרקט והמרכולים עמוסים במוצרים ללא גלוטן ומתכונים מתאימים נמצאים בשפע בספרי הבישול ואתרי האינטרנט. כמו כן, רבים רואים במאכלים אלה מתכונים בריאים המתאימים לילדים ומבוגרים כאחד.
לסיכום,
מזון נטול גלוטן כבר מזמן איננו רק נחלתם של הסובלים מרגישויות או צליאק. יותר ויותר אנשים מתעניינים במאכלים ללא גלוטן ותזונאים רבים מדגישים כי אלו מתכונים בריאים במיוחד. האפשרות להקל על הרגשת הנפיחות בבטן (במקביל לשמירה על המשקל) הופכת את הגלוטן לפרסונה נון גרטה בארוחות רבות.
*אין לראות במאמר זה המלצה או מידע מקצועי