פרופסיה ושמה קואוצ'ינג (או מחשבות לאור קוטלר), פרק א

"ה Coaching נובע מחשיבה אמריקאית קלאסית וטיפוסית שהכול צריך להיעשות מהר, לכל דבר יש פיתרון זריז, אבל החיים מסובכים יותר", קובעת קוטלר. האומנם כך הדבר? האם באמת ובתמים מאמנים אישים מנצלים את תמימות המתאמנים או שמא עוזרים להם למצוא את נקודת האור האמיתית בחייהם ?

סיכון הקואצ'ינג – האומנם ?

קאוצ'ינג מאמן את האדם להגשים את משאלותיו ושאיפותיו ולהביא לעליה באיכות החיים ורמתם. לדעת קוטלר, הדבר הינו בעייתי ואף מסוכן. "זה לא ניצול, אלא חפיפניקיות", טוענת קוטלר, – האם כך הם פני הדברים ? כלום המאמן אומר למתאמן : "10 פגישות וזהו! אתה תהיה כחדש".

האימון הינו תהליך ארוך ומורכב, מעין מסע הכרוך בעבודה קשה הן של המתאמן והן של המאומן. החיים מסובכים ולא פשוטים, זה נכון. לכן המאמן עובר קורס הדרכה מקצועי המלמד אותו כיצד להעניק למתאמן את הכלים להצלחה וכיצד יש להשתמש בהם על מנת להגיע לחיים טובים יותר. המתאמן חייב לקחת את עצמו בידיים ולעזור למאמן לעזור לו לשפר את חייו, אחרת גם פסיכיאטר לא יעזור.

מטרת הקואצ'ינג

מטרתו של האימון הינה להעניק למתאמן חיים טובים יותר ואיכותיים יותר, כאמור. המתאמן מגיע עם שאלות, שאיפות או בעיות לא פתורות, כאשר המאמן לא מגיע עם פתרונות אינסטנט אלא עם שאלות שהמתאמן אף פעם לא שאל את עצמו וכל זאת במטרה לגרום למתאמן לגלות ולהבין בעצמו את שורש הבעיה או את הדרך הנכונה עבורו – להגשים את מטרותיו. המאמן מגיע במטרה לייצר דיאלוג, קול שני – עבור המתאמן.

המאמן מעודד ומעורר את רצון המתאמן באמצעות הכלים הנכונים לגילוי עצמי, על מנת להגיע אל המטרות אותן המתאמן רוצה להשיג בחייו. המאמן מעניק כלים למתאמן ופרספקטיבה שבעזרתם מתחולל שינוי בחיי המתאמן. קאוצ'ינג חייב להיות בשיתוף פעולה מלא ולקיחת אחריות מלאה מצד המתאמן על חייו, אחרת אין לו תכלית.

קצת קרדיט

"מה שאני מנסה לומר בתוכנית הוא שאתה לא יכול להתאמן על כל דבר ולא כל אדם הוא בר אימון", טוענת קוטלר. האם אותו אדם שסובל מסכיזופרניה או מאניה דפרסיה – בר אימון ? בר שינוי ? כלום הפסיכיאטריה מתנערת מאותם אנשים בעלי הפרעות ומתייגת אותם כבלתי ניתנים לטיפול ? אין כאן ניסיון להשוות את הפסיכיאטריה לענף האימון, אך השאלה האם כל אחד הוא בר אימון היא שאלה עקרה. השאלה שצריכה להישאל היא לא אם פלוני בר אימון או לאו, כי אם האם פלוני רוצה לחולל שינוי בחייו ? האם פלוני מרגיש תקוע ? אנחנו כולנו נולדים עם מידה כזו או אחרת של חוסן נפשי. חוסן שככל הנראה נשחק עם תהפוכות החיים. תפקידו של המאמן הוא להחזיר את המתאמן אל אותו מקום ראשוני של חוסן על מנת להביא את המתאמן צעד קדימה לעבר המטרות שלו.

מאמן, היש לך סמכות?

"אני מקווה שמישהו ימסד את העניין, שיקבעו מי יכול להיות קואצ'ר ומי לא מתאים או לא מוסמך מספיק לכך", אומרת קוטלר. חשש זה מובן בהחלט, שכן העדר כל פיקוח מביא בהכרח פתח לשרלטנות. אולם גם כאן אין לך מה לדאוג קוטלר. קיימים כיום ארגונים המוכרים על ידי ארגון המאמנים העולמי (IFC) המספקים הכשרת מאמנים ברמה גבוהה. ארגונים אלו, שמו לעצמם בין היתר למטרה להציב תנאי קבלה ברורים לענף האימון ובנוסף מספקת ייעוץ עסקי אף גיבוי מקצועי למאמנים. כמו כן, קיימים גם מכונים המעבירים קורס מדריכים למאמנים בעלי ניסיון רב.

אבל, כמו כל תחום חדש שנולד גם ענף האימון סופג ביקורת וחיצים וזה לגיטימי. אך אם הביקורת כבר נאמרת אז היא צריכה להיות קונסטרוקטיבית ומועילה. תמיד יהיו אנשים שיגלו התנגדות לדבר החדש הבא, קל וחומר כאשר הוא צובר פופולאריות. אנשים רבים נרתעים משינויים מרחיקי לכת, הם חשים כאילו שומטים להם את הקרקע מן הרגליים. עד מהרה תגיע העת שהמילה מאמן עסקי או מאמן אישי יהיו שגורת בשפה ובתרבות והקולות האלו ישכחו.

אודות admin