איסוף דם טבורי הנאסף מהיולדת לאחר הלידה, מכיל תאי גזע שהינם תאים בעלי פוטנציאל ריפוי במקרים מסוימים של מחלות קשות. בעשור האחרון התבצעו בהצלחה השתלות בקרב חולים , בעיקר צעירים, שסבלו ממחלות דם קשות כמו סרטן הדם, מחלות גנטיות ועוד. בשל כך, החלו במקומות רבים בעולם לשמר דם טבורי בבנקים מיוחדים.
שימור דם טבורי נעשה במקרים רבים כתעודת ביטוח עבור תרומה אפשרית בעיקר לאח או אחות במקרים בהם חלילה מתפרצת מחלה קשה. איסוף דם טבורי נעשה בנקודת זמן אחת בלבד- מיד בתום הלידה. מסיבה זאת על הורים להחליט מראש אם ברצונם לשמר דם טבורי.
מה מיוחד בדם טבורי? דם טבורי הוא דם עשיר בתאי גזע- אלו הם תאים שנקראים גם תאי אב ובעלי יכולת מדהימה להיהפך לכמעט כל סוג של רקמה בגוף. כאן טמון הפוטנציאל של תאי גזע בתחום הריפוי וההשתלות.
לפני יותר משני עשורים השתלות תאי גזע בחולים החלו להיות יותר ויותר מקובלות. המקור העיקרי לתאי גזע היה בתרומה ממח העצם מאדם בוגר. זוהי פרוצדורה כואבת ולא נעימה מצד התורם שהייתה כורכה גם בסיכון מסוים. לאחר מספר שנים התגלה כי גם חבל הטבור מהווה מקור מצוין לתאי גזע. בשלב זה החל איסוף דם טבורי מיולדות לאחר לידתן וזאת ללא כאב או סיכון. תאי גזע הנמצאים בדם הטבור הינם בעלי תכונות מיוחדות בשל היותם צעירים: הם בעלי יכולת התחדשות טובה יותר עם סיכוי קטן יותר לדחייה מצד המטופל.
הליך איסוף דם טבורי
איסוף דם טבורי הוא פרוצדורה שנעשית מיידית עוד בחדר הלידה. לפני שמתבצע איסוף דם טבורי היולדת נדרשת לחתום על טופס הסכמה. מי שמבצע את האיסוף מחדיר מחט לחבל הטבור ושואב את כמות הדם הנדרשת. איסוף דם טבורי נעשה לתוך שקית היגיינית בתנאים המונעים קרישה ומאפשרים את שימור הדם. בסופו של דבר הדם מוקפא בטמפרטורה נמוכה מאוד מתחת לאפס ונשמר לאורך שנים רבות. שימור דם טבורי במשך התקופה הארוכה הזאת נעשה בבנק דם טבורי.
שימור דם טבורי
בשל הפוטנציאל הרפואי של איסוף דם טבורי ותאי הגזע המופקים ממנו הוקמו בנקי דם טבורי רבים במדינות שונות שכל ייעודם הוא שימור דם טבורי. שימור דם טבורי יכול להיעשות בבנק ציבורי או בבנק פרטי, במסגרתו, תמורת כמה אלפי שקלים, נשמר הדם במשך שנים באופן בלעדי לשימוש ההורים.
שימור דם טבורי נעשה בשביל הסיכוי הקטן שאולי אחד מבני המשפחה, בייחוד אח או אחות יסבלו ממחלה קשה שניתן לטפל בה באמצעות השתלת תאי גזע. למרות שמדובר בסיכוי קטן יחסית, סיכוי הקטן, מכיוון שטיפול בשיטה זאת התגלה כיעילה בייחוד בקרב ילדים עם קרבה משפחתית לתורם, קמים יותר ויותר בנקי דם המבצעים שימור דם טבורי באופן פרטי. במקביל יותר ויותר הורים מוכנים לספוג את ההוצאה הנדרשת עבור שימור דם טבורי כדי לבטח את עצמם לכל צרה שלא תבוא.
*אין לראות במאמר זה המלצה או מידע מקצועי .