הידעתם שבמדינת ישראל תפוחי האדמה גדלים בשטחים המשתרעים על פני כ-150,000 דונם במצטבר? הידעתם שהיקף היצור השנתי של תפוחי האדמה הינו כ-625,000 טון שמתוכם 240,000 טון מיועדים למטרות יצוא? הידעתם שמסביב לעולם קיימים למעלה מ-5000 זנים שונים של תפוחי אדמה בגוונים שונים: חומים, צהובים, ורודים ואפילו סגולים? ועם כאלו עובדות ונתונים זה הזמן לדעת יותר על אחד מהירקות האהובים ביותר בישראל.
מה חשוב לדעת על הזנים השונים של תפוחי האדמה?
הזנים השונים של תפוחי האדמה נבדלים זה מזה בעיקר בכל הנוגע לעמידותם בתהליכי העיבוד השונים. ישנם זנים המיועדים להרתחה, ישנם כאלו המותאמים לאפייה, כאלו המיועדים לצלייה וכאלו המותאמים ליצירת מחית אחידה (פירה). ירקות שורש ותפוחי אדמה נחשבים לירקות אהובים ונפוצים במטבח הישראלי והשימוש בהן הולך וגדל בדומה לגידול בצריכת עשבי תיבול טריים. הזנים השונים של תפוחי האדמה כוללים בין היתר את ה-באטר שהוא תפוח אדמה יבש באופן יחסי והוא מותאם בעיקר לצרכי אפייה והכנת ניוקי או פירה. זן זה בדומה לזנים נוספים עשיר בעמילן. זן נוסף של תפוחי אדמה הוא ה-ראטה הנחשב לאחד מהזנים האיכותיים ביותר. ה-ראטה הינו זן צרפתי המתאפיין בטעם דומיננטי ומקרם רך. זן זה מיועד בעיקר למטרות צלייה של תפוחי אדמה בתנור ובתוספת של מעט שמן זית תוכלו ליהנות ממעדן פריך.
זן מיוחד נוסף של תפוחי אדמה הינו ה-פריזיאן המתאפיין בצורתו הקטנה יחסית. זן זה הינו בעל קליפה אדומה או לבנה והוא מותאם לצרכי טיגון וצלייה בתנור. בניגוד לזנים אחרים, זן ה-פריזיאן מיועד לאכילה עם הקליפה. אחד מהזנים הפופולאריים ביותר בישראל הינו ה-דזירה. מקורו של הזן הוא בהולנד והוא מתאפיין בקליפה אדומה ובשר עשיר בצבע צהוב. זן ה-דזירה מותאם בין היתר למטרות טיגון בשמן עמוק וזאת מכיוון שהוא איננו מכיל כמויות גדולות של מים. כמו כן, הוא מותאם למטרות בישול ואפייה וכל צורת בישול ואפייה בו זוכה למרקם מוצק שאינו הופך לעיסה נוזלית בזמן ההגשה.
באמצעות הזנים השונים של תפוחי האדמה, ניתן לייצר מנות תוספות מופלאות ומענגות בטעמן וליהנות מכל היתרונות הבריאותיים הנלווים לצריכת תפוחי אדמה בתפריט היומי. חופן של עשבי תיבול טריים על גבי מנת תפוחי האדמה תשדרג עבורכם כל מנה. בשנים האחרונות, ניתן למצוא בישראל יותר ויותר ירקות שורש ותפוחי אדמה מיוחדים שאינם מגיעים לרשתות השיווק וזאת באמצעות שירותי משלוח עד הבית של ירקות ופירות מיוחדים.